AGIR Bihor

Știri AGIR Bihor

2024-09-01



Proiecte câstigate la Universitatea din Oradea

Proiectul ”Parteneriate sustenabile pentru angajabilitatea îmbunătățită a studenților la științe economice, drept și administrație publică”
Director de proiect: prof.univ.dr. Sabău-Popa Diana

2024-09-01



Proiecte câstigate la Universitatea din Oradea

”Promovarea dezvoltării programelor de studii terțiare de înaltă calitate, flexibile și corelate în domeniul medical și relații internaționale cu cerințele pieței muncii”
Director de proiect: prof.univ.dr. Pallag Annamaria.

2024-09-01



Proiecte câstigate la Universitatea din Oradea

”Dezvoltarea de stagii de practică adaptate pieței muncii destinate studenților din domeniile de studii inginerești ale Universității din Oradea”
Director de proiect: conf.univ.dr. Pop Delia

2024-07-26



Școala de Vară Varadinum – Porți deschise spre viitor

Școala de Vară Varadinum – Porți deschise spre viitor
Published At: 11:18 - (43 Reads)
Tipărește
Evenimente desfasurate
În perioada 15 – 28 iulie 2024, s-a desfășurat la Universitatea din Oradea cea de-a III-a ediție a Școlii de Vară Varadinum – Porți deschise spre viitor, organizată de către Facultatea de Geografie, Turism și Sport.

Pe parcursul celor două săptămâni, elevii de liceu, participanți la eveniment, au avut șansa de a descoperi detalii din culisele vieții de student. De altfel, scopul acestui program inovativ a fost acela de a oferi elevilor de liceu pasionați de geografie și educație fizică o experiență captivantă într-un mediu academic stimulativ. Elevii de liceu participanți în această ediție au provenit din licee de la Marghita, Dobrești, Bratca, Ștei și Oradea.

Tinerii au fost captivați, după cum ei înșiși recunosc, de activitățile în care au fost implicați, cum ar fi cursurile de îndrumare, vizite de studiu și ateliere de lucru. În cadrul cursurilor și atelierelor de lucru, accentul a fost pus pe partea aplicativă, elevii fiind implicați în activități academice variate, lucrând, atât individual, cât și în echipă. Cursurile de consiliere profesională și orientare în carieră i-au ajutat pe elevi să-și formeze o viziune mai clară despre studiul elementelor care definesc geografia și educația fizică, geografia populației și așezărilor umane, exercițiul fizic și efectele acestuia asupra organismului uman, dar îndeosebi de a înțelege importanța studiului academic.

Elevii au putut să exploreze viața de student și să se concentreze asupra dezvoltării unor cunoștințe și abilități academice și profesionale, fără stresul unui examen sau al cheltuielilor pentru transport, cazare și masă, acestea din urmă fiind asigurate de către Universitatea din Oradea.

Coordonatorul proiectului, lect. univ. dr. Anca Maria Sabău, împreună cu echipa de profesori și specialiști implicați au satisfacția unei reușite în ceea ce privește obiectivele atinse de Școala de Vară Varadinum, care au avut un inpact profund asupra elevilor participanți.

Rolul Școlii de Vară - Porți deschise spre viitor este acela de a-i determina pe liceeni să urmeze un traseu universitar și de a-i ajuta să-și aleagă, în cunoștință de cauză, o profesie.

2024-07-26



Cea de-a III – a ediție a Universității de Vară

Cea de-a III – a ediție a Universității de Vară
Published At: 23/07/2024 10:15 - (115 Reads)
Tipărește
Evenimente desfasurate
Cea de-a III – a ediție a Universității de Vară, cu tematica ”REABILITAREA ȘI RECONFIGURAREA MEDIULUI CONSTRUIT „CAMPUSUL UNIVERSITAR ORADEA - (imp)ACT”, a fost organizată de către Facultatea Construncții, Cadastru și Arhitectură, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților (Filialele Bihor, Satu Mare, Maramureș, Alba, Transilvania, Cluj, Bistrița-Năsăud ți Sălaj), Primăria Municiăiului Oradea și Consiliul Județean Bihor.

Desfășurat în perioada 08 – 19 iulie 2024, evenimentul a constat în expoziții, excursii, vizite în campus, conferințe și ateliere interdispciplinare.

La final de manifestare putem afirma cu certitudine că toate acțiunile, în parte și evenimentul ca întreg au reprezentat un succes pentru organizatori și pentru Universitatea din Oradea.

Universitatea de Vară din Oradea 2024 a inclus vernisajul expoziției „Retrospectiva Universităților de Vară Oradea 2022-2023”, care a prezentat schițe și proiecte urbanistice-arhitecturale realizate de studenții anilor II, III, IV și V din anul școlar 2023-2024.

Participanții au vizitat Campusul Universitar Oradea și au identificat zonele propuse pentru intervenții. În cadrul evenimentului, au avut loc prezentări tematice introducere în restaurarea componentelor artistice: piatră și metal, exemple din portofoliul de lucrări, a restauratorului (sculptor) Kolozsi Tibor din Cluj-Napoca, introducere în restaurarea componentelor artistice: parament pictat, activitatea fraților Vágó, arhitecții József și László Vágó, cercetarea, consolidarea și punerea în valoare a monumentelor istorice, Prezentarea experiențelor din Transilvania, exemple privind Restaurarea monumentelor istorice, proiecte premiate.

Prezentarea experiențelor din Transilvania, și prezentarea intervenției de urgență pentru punerea în siguranță a bisericii de lemn „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril” din satul Fâșca.

Activitățile practice includ, reabilitarea fostei case a subofițerilor din 1912, care presupune reamenajarea teraselor și grădinilor adiacente, precum și a spațiilor interioare. Totodată, a fost realizată o cercetare exhaustivă a paramentelor istorice policrome.

Evenimentul reprezinta un laborator interdisciplinar de idei și soluții. Universitatea de Vară din Oradea 2024 este o ocazie excelentă pentru a descoperi și contribui la reabilitarea și reconfigurarea mediului construit din Campusul Universitar Oradea.

Evenimentul a reprezentat un laborator interdisciplinar de idei și soluții. Universitatea de Vară din Oradea 2024 este o ocazie excelentă pentru a descoperi și contribui la reabilitarea și reconfigurarea mediului construit din Campusul Universitar Oradea., atât pentru publicul participant, studenți, cât și pentru arhitecți, și ingineri.

Unele dintre cele mai interesante acțiuni din cadrul Universității de Vară 2024 au fost

vizionarea filmului documentar despre restaurarea bisericii Sf Mihail din Cluj-Napoca /a doua parte/ și clipul dedicat premiului Europa Nostra 2024
Exemple privind Restaurarea monumentelor istorice, proiecte premiate
Prezentarea experiențelor din Transilvania, invitat K&K studio de proiectare din Cluj-Napoca, (BATRA 2023 secțiunea Arhitectura Patrimoniului Cultural, Palatul principilor Transilvaniei - restaurarea corpuilui E, din Alba Iulia, Palatele Statusului Romano-Catolic din Cluj-Napoca, Palatul Cultural și Judecătoria din Sighetu Marmației) invitat arh. KULCSÁR András, arh. KULCSÁR Julia și echipa de proiectare, prezintă dr. arh. GUTTMANN Szabolcs
Reconfigurarea ideilor privind conceptul de „Universitate de Vară”
Înființarea Grupului de Lucru „ VAGO di VARADINUM” în cadrul Universității Oradea
Exemple premiate, privind salvarea patrimonului arhitectural. Punerea în siguranță în primă urgență a bisericii de lemn hramul „Sf. Arhangheli Mihail și Gavril”din satul Fâșca - Ambulanța pentru Monumente Bihor „Meșteri, voluntari și copii”. Invitați arh. PESCARU Adrian, arh. ZSÁK Ivett Greta, arh. stag. CSEKE Andrea, arh. int. HEBE Mara din Oradea
Documentar arhitectural-urbanistic orașul ȘTEI realizat de studentul arh. Raul BEJINARU sub îndrumarea Doamnei dr. istoric de artă Ramona NOVICOV. Dezbaterea acestor studii de specialitate realizate în cadrul unor sesiuni de vară 2021-2023.
Conferință: „Arhitecura pe teritoriul României în perioada 1918-1945”, invitat prof. em. dr. hab. arh. Sorin VASILESCU, conf. arh. KUNST Rholand Adrian
vernisajul expoziției: „Arhitecura pe teritoriul României în perioada 1918-1945” în fosta clădire a Băii Jandarmilor
ora 19:00 - ARCHI LOCAL: întâlnire cu prof. em. dr. hab. arh. Sorin VASILESCU, prezentare și discuții despre arhitectura interbelică din Europa. Mediator: conf. arh. KUNST Rholand Adrian
LA „AUTOBUS URBAN PARTICIPATIV”: Întâlnire cu arhitecți premiați. Echipa Planwerk Arhitectură și Urbanism din Cluj Napoca, (BATRA 2023 secțiunea Arhitectura Spațiului Public, restaurarea clădirii Muzeui Farmaciai din Cluj-Napoca). Invitat conf. dr. arh. VÁNYOLÓS Endre
În ultima zi a Universității de Vară, în data de 19 iulie 2024, a fost prezentată expoziția „UNIVERSITATEA DE VARĂ DIN ORADEA 2024”, s-a făcut o Sinteză a ideilor interdisciplinare și decernarea Diplomelor de particicipare,Vernisajul expoziției: „Retrospectiva Bienalei de Arhitectură Transilvania - BATRA 2023 (imp)ACT” pe aleea Universității de Vară. Vizitarea pavilionului „Autobus Urban Participativ” și viitorul sediu al Universității de Vară, expoziția decorațiilor murale regăsite în această clădire - fosta Casa Subofițerilor - Invitat OAR Bihor președinte arh. Daniel Panat și echips condusă de restauratoarea Kovács Fruzsina și botezul tinerilor arhitecți și a studenților în numele „Vago di Varadinum” în cadrul expoziției „Arhitecura pe teritoriul României în perioada 1918-1945” în fosta clădire a Băii Jandarmilor. Invitații de seamă la IL GRANDE FINALO au fost reprezentanți ai conducerii Universității din Oradea, reprezentanții administrației locale și județene, OAR, UAR, RUR, Direcția Județeană de Cultură Bihor - dr. Mircea PAȘCA.

2024-07-23



REABILITAREA ȘI RECONFIGURAREA MEDIULUI CONSTRUIT „CAMPUSUL UNIVERSITAR ORADEA

Cea de-a III – a ediție a Universității de Vară, cu tematica ”REABILITAREA ȘI RECONFIGURAREA MEDIULUI CONSTRUIT „CAMPUSUL UNIVERSITAR ORADEA - (imp)ACT”, a fost organizată de către Facultatea Construncții, Cadastru și Arhitectură, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților (Filialele Bihor, Satu Mare, Maramureș, Alba, Transilvania, Cluj, Bistrița-Năsăud ți Sălaj), Primăria Municiăiului Oradea și Consiliul Județean Bihor.

Desfășurat în perioada 08 – 19 iulie 2024, evenimentul a constat în expoziții, excursii, vizite în campus, conferințe și ateliere interdispciplinare.

La final de manifestare putem afirma cu certitudine că toate acțiunile, în parte și evenimentul ca întreg au reprezentat un succes pentru organizatori și pentru Universitatea din Oradea.

2024-07-18



LUNA IULIE PLINĂ DE ACTIVITĂȚI DE PRACTICĂ PENTRU STUDENȚII DE LA MĂSURĂTORI TERESTRE ȘI CADASTRU, FACULTATEA DE CONSTRUCȚII, CADASTRU ȘI ARHITECTURĂ

În primele două săptămâni ale lunii iulie 2024, studenții de la State University of Applied Sciences din Jaroslaw, Polonia, Facultatea de Inginerie Tehnică au vizitat facultatea noastră în cadrul programului Erasmus+ , urmând ca apoi, timp de 2 săptămâni un grup format din studenții anului I, II și III Măsurători Terestre și Cadastru vor face un stagiu de practică la State University of Applied Sciences din Jaroslaw, Polonia, Facultatea de Inginerie Tehnică.

2024-07-14



ȘCOALA DE VARĂ ,,IURIS” - A III - A EDIȚIE

În perioada 10-12 iulie 2024, Facultatea de Drept a organizat Școala de vară ,,IURIS”, aflată la a III a ediție, eveniment care și-a propus prezentarea unor elemente introductive ale Dreptului elevilor din clasele a IX a până la clasa a XII - a, inclusiv. În acest an, s-au înscris 50 de elevi, dornici să parcurgă pentru câteva zile programul școlii de vară ,,IURIS”.